Hem / Aktuellt / Bästa sättet att livestreama

Att livestreama ett event, en konferens eller en mässa kan vara en utmaning. Med rätt förberedelser och rätt val av AV-teknik kan du säkerställa att din livestream blir både professionell och engagerande. Centas har hjälpt kunder att livestreama evenemang sedan tekniken gjorde det möjligt och genom åren har vi samlat på oss en hel del tips. Här delar vi med oss av de viktigaste lärdomarna vi har dragit och ger dig tips på bästa sättet att livestreama event.

Förbered en livestream

Förberedelse är en viktig del i att kunna göra den bästa livestreamen som möjligt. Har du tänkt igenom det hela innan och lagt upp en plan har du alla förutsättningar för att få till ett bra digitalt event.

Definiera syftet och målet

Innan du börjar planera din livestream är det viktigt att ha en klar bild av syftet och vilken målgrupp du vill nå. Det hjälper dig att utforma innehållet och välja tekniken efter deras behov och förväntningar.

Testa utrustningen

Se till att all utrustning fungerar som den ska och som du har tänkt innan själva dagen. Genomför flera testkörningar för att identifiera och åtgärda eventuella problem i god tid.

Teknik för bästa livestream

Säkerställ hög bildkvalitet

Använd högkvalitativa kameror för att få skarpa och tydliga bilder. För stora evenemang kan det vara fördelaktigt att ha flera kameror för olika vinklar och närbilder. Några populära alternativ är PTZ-kameror (Pan-Tilt-Zoom) eller professionella 4K-videokameror.

Bästa tänkbara ljudkvalitet

Ljudet är minst lika viktigt som bilden. Använd högkvalitativa mikrofoner, såsom headmikes för talare och handmikrofoner för att kunna involvera frågor från en eventuell publik. Se till att ha en bra ljudmixer för att justera ljudnivåer och minimera bakgrundsbrus.

Rätt typ av belysning

Bra belysning är avgörande för bildkvaliteten. Använd mjuk och jämn belysning för att undvika skuggor och överexponering. LED-lampor är ett populärt val tack vare deras justerbarhet och energieffektivitet.

Det absolut viktigaste – stabilt internet

En stabil och snabb internetanslutning är kritisk för att uppnå den bästa tänkbara livestreamen. Använd helst en trådbunden anslutning för att minimera risken för avbrott. Om du måste använda Wi-Fi, se till att ha en backup-lösning, som en mobil hotspot.

Streamingplattform

Välj en pålitlig streamingplattform som passar dina behov. Populära alternativ inkluderar YouTube Live, Facebook Live, Vimeo och Twitch. För professionella evenemang kan det vara värt att använda sig av plattformar som kostar en slant för att de erbjuder support och högre pålitlighet. Centas samarbetar med Invite People som har en plattform vi livestreamar från.

Tips bästa livestreamInnehållet i livestreamen

Interaktion

Uppmuntra tittarna att delta genom att ställa frågor och ge kommentarer under livestreamen. Det kan till exempel göras via chattfunktioner på streamingplattformen. Ha en moderator som kan hantera frågor och kommentarer i realtid.

Lägg till grafik

Använd grafik, titlar och presentationer för att förbättra tittarupplevelsen. Det kan till exempel vara i form av företagslogotyper, namn på talare och bildtexter. När Centas anlitas för en livestream med två eller tre tekniker på plats, är det en av teknikernas ansvar att se till att rätt grafik används i rätt tid.

Plan B – om plan A faller

Backup-lösningar

Ha alltid backup-lösningar redo, både för utrustning och internetanslutning. Det kan vara extra kameror, mikrofoner och en mobil internetlösning. Att ha en plan B kan rädda ditt evenemang om något går fel.

Spela in eventet

Spela in hela evenemanget som en backup och för framtida bruk. Inspelningen kan användas för att skapa highlight-videos eller för att tillhandahålla innehåll till de som inte kunde delta live.

Glöm inte efterarbetet

Utvärdera

Efter evenemanget, ta tid att utvärdera hur det gick. Analysera tittarsiffror, publikens engagemang och eventuella tekniska problem. Det ger värdefulla insikter för framtida livestreams.

Dela

Använd inspelningen för att skapa ytterligare innehåll, såsom kortare klipp, blogginlägg eller sociala medieinlägg. På så vis kan ni förlänga evenemangets livslängd och engagera en bredare publik.

Planering och rätt teknik ger den bästa livestreamen

Att lyckas med en livestream kräver noggrann planering, rätt teknik och ett engagemang för att skapa en professionell och interaktiv upplevelse för tittarna. Följ våra tips och råd för att säkerställa att din nästa livestream blir en succé, oavsett om det är en företagskonferens, en mässa eller ett annat evenemang. Med rätt förberedelser och teknik kan du skapa en imponerande och minnesvärd upplevelse som engagerar och inspirerar din publik.

Thomas Rosell

Thomas Rosell är Head of Sales and Marketing på Centas, ett av Sveriges äldsta företag inom ljud-, ljus- och bilduthyrning. I hans roll ingår att säkerställa att Centas fortsätter att vara ett innovativt och adaptivt företag i en snabbt förändrande värld. Thomas drivs av sin passion för mötet mellan människor, och i sin roll på Centas får han chansen att hjälpa kunder få den bästa upplevelsen i just mötet, människa till människa. Thomas har lång erfarenhet av teknik och försäljning, både nationellt och internationellt. Han har haft strategiska såväl som operativa roller, vilket ofta har inneburit att han stöttar och coachar medarbetare och säljare. Thomas driv har även fört honom till en period som egenföretagare, där han byggde upp en jämförelsetjänst för kontors- och företagsrelaterade produkter. Thomas har en djup förståelse för kundens behov, och vet vilken teknik som krävs för att uppfylla behov, önskningar och förväntningar. Det gör honom till en värdefull medarbetare på Centas, och en stor tillgång för kunder som behöver en kompetent motpart i sin planering och bokning av eventteknik. Utanför arbetstid hittar du Thomas i naturen, bland annat som scoutledare. Friluftsliv och träning ligger honom varmt om hjärtat, och ser till att hålla honom aktiv och på tårna.