Projektor utomhus
Skapa en magisk utomhusupplevelse
Oavsett om företaget ska arrangera en filmkväll under stjärnorna, strömma sportevenemang eller skapa en kreativ presentation i det fria, erbjuder en utomhusprojektor flexibilitet och imponerande bildkvalitet som förstärker varje tillfälle. Men för att verkligen få ut det mesta av din utomhusupplevelse behöver du rätt utrustning och sett till att tänka kring det praktiska runt omkring.
Vad kan man göra med en projektor utomhus?
Med rätt teknik är möjligheterna nästan oändliga med projektorer utomhus. Företag som sätter upp utomhusbio eller streamar sportevenemang är kanske det som många först tänker på när det kommer till projektorer utomhus. Men faktum är att det finns långt mycket mer som man kan använda projektorer till utomhus.
Under kickoffer, konferenser och presentationer kan en projektor utomhus vara en överraskande del som förhöjer upplevelsen. Dels kan en presentation göras mer interaktiv och behöver inte vara bunden till en specifik plats, dels kan man dra nytta av naturen och omgivningarna för att förstärka sitt budskap. Varför inte låta presentationen vara på flera olika platser utomhus och låta deltagarna eller åhörarna förflytta sig mellan de olika platserna som en del i upplevelsen?
Fasadprojektion – ytterligare en möjlighet
Projektorer för utomhusbruk används också till fasadprojektion. Det är precis som det låter ett sätt att projicera bilder på det som finns till hands, en fasad, en bergvägg eller ett träd. Fasadprojektion är något som verkligen skapar uppmärksamhet, det krävs dock riktig precision för att se till att det blir bra. Att använda en projektor och projektorduk utomhus är med andra ord lite enklare att få till.
Fördelar med projektor och projektorduk utomhus
Den stora fördelen med en utomhusprojektor är den unika möjligheten att kombinera teknik och natur. Du får samma visuella upplevelse som inomhus, men med frisk luft och en frihetskänsla som bara utomhusmiljöer kan erbjuda. Rätt projektor och duk kan leverera en bild som är skarp, färgrik och klar – även under utmanande ljusförhållanden, som under skymningen.
En utomhusprojektor erbjuder flexibilitet och mångsidighet, och är inte bunden till en fast installation, du väljer vilken omgivning som gynnar din presentation eller din konferens.
Du har möjligheten att ge deltagare en stor upplevelse med stora bilder, utan väggar som sätter gränserna för bilden. För utomhusevenemang, där större alltid är bättre, ger detta en bioliknande känsla som engagerar alla deltagare.
– Centas –
Vad ska man tänka på?
För att få bästa möjliga resultat är det viktigt att planera och välja rätt utrustning. Du behöver bland annat tänka på ljusstyrka, strömförsörjning samt väder och vind.
1. Projektorns ljusstyrka (lumen)
En utomhusprojektor behöver vara tillräckligt ljusstark för att hantera det omgivande ljuset. Generellt rekommenderas en projektor med minst 10 000–15 000 lumen för att säkerställa en tydlig bild, även vid skymning. Om du planerar att använda den under eftermiddag/skymning, bör du satsa på en ännu ljusstarkare modell, gärna 30 000 lumen eller mer.
2. Upplösning
En hög upplösning, som Full HD (1080p) eller 4K, är avgörande för att få en skarp och detaljerad bild. Detta är särskilt viktigt om du vill visa filmer eller spela spel där bildkvaliteten spelar stor roll.
3. Projektordukens betydelse
En bra projektorduk är nästan lika viktig som själva projektorn. För utomhusbruk bör duken vara tillverkad av ett material som är väderbeständigt och har hög reflektionsförmåga. Många utomhusdukar är bärbara och enkla att montera, vilket gör dem idealiska för tillfälliga installationer. Alternativt kan du använda en plan vit vägg, men resultatet blir sällan lika bra som med en riktig duk.
4. Placering och ljud
Placera projektorn på en stabil yta eller använd ett stativ. Tänk också på ljudet – utomhusmiljöer kräver ofta externa högtalare för att säkerställa att alla hör ljudet tydligt.
5. Strömförsörjning och anslutningar
Kontrollera att du har en tillgänglig strömkälla eller batteripack om du är långt från eluttag. Se även till att projektorn har de anslutningar du behöver, som HDMI för filmer och spel eller trådlös casting för strömning av innehåll.
6. Väder och skydd
Eftersom du är utomhus är vädret alltid en faktor. Försäkra dig om att utrustningen är skyddad mot fukt, regn och vind. Det finns även projektorer som är särskilt anpassade för utomhusbruk med vädertåliga höljen. Vi brukar ofta placera projektorn i en container eller bil för att den ska vara ordentligt skyddad.
Centas har idéerna och teknikerna
Vill du överraska och göra något oväntat vid nästa konferens eller presentation har vi alltid tekniken som krävs. Vi bollar gärna idéer och tankar med dig för att hitta en lösning som låter dig imponera och överraska på kunder och medarbetare. Slå oss en signal!